cannabisfrön sverige

Får man odla cannabisfrön i Sverige

Först och främst är det bra att veta att cannabis, det är en växt som kan generera olika saker. De flesta tänker på narkotika då man talar om cannabis och cannabisfrön. Dock är det så att den variant som kallas hampa, som är en del av cannabis, den får odlas. Förutsatt att man följer de regler som finns samt ansöker om att få göra det via Jordbruksverket. Det finns cannabisfrön Sverige, men ska du köpa, se till att du då tar den lagliga sorten. För alla de godkända sorterna är halten tetrahydrocannabinol (THC) högst 0,20 procent.

Odla hampa

När man då talar om att odla cannabisfrön Sverige, så är det egentligen hampa som det menas. Grejen är att det inte är vem som helst som får odla detta. Är det så att du vill odla, så ska du allra först se till att det är en godkänd sort. Sedan ska du även söka gårdsstöd för odlingen. Det för att inte bryta mot narkotikalagstiftningen.

Den sort som får odlas, det är den som kallad för industrihampa. För att din odling ska klassas som just industrihampa, så är det viktigt att odla en sort som är godkänd samt att du skickat in en ansökan om gårdsstöd för den.

Den som bestämmer vilka hampasorter som är godkända för odling är EU och de kommer ut med en lista varje år på vilka sorter det får odlas. Som tidigare nämnt så har alla godkända sorterna en halt av THC på högst 0,20 %.

Ansökan av gårdsstöd

Det är ett måste att ansöka om det som kallas för gårdsstöd och det görs via Jordbruksverket och deras e-tjänst. Det du ska göra är en SAM-ansökan. Du måste även ha ett kundnummer hos länsstyrelsen. Utöver det så måste ett skifte ritas upp i kartor, där du ska ha din odling. 

För att få rätt till ett så kallat gårdsstöd så måste det även finns minst 4 hektar jordbruksmark som du äger. Sedan måste du även följa alla villkor för att få detta stöd samt att det även då finns särskilda villkor kring odla hampa. 

Dessa villkor omfattar att den hampa du odlar, den ska finnas med på listan över godkända sorter samt att den ska sås i renbestånd. Du får som tidigast skörda din hampa efter avslutad fröbildning eller att det gått 10 dagar efter blomningens slut.

Sedan är det även så att du måste kunna styrka att det är en godkänd sort som du odlar. Det kan du göra genom att skicka in de originaletiketter du har på utsädesförpackningarna. Det till länsstyrelsen. Alternativt att du skickar in ett kvitto eller en faktura. 

Du ska även då du gör din så kallade I SAM-ansökan redovisa dels vilka skiften det är som ska sås, samt med vilken eller vilka sorter. Även lämna in uppgifter om hur många kilo utsäde det ska sås per hektar. 

Om du vill veta mer om att odla hampa och få gårdsstöd, så kan du kolla Jordbruksverkets sida. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *