Att ljussätta inomhus


Ljussättning av ett hem är något du bör tänka till lite extra på. Det du bör göra, det är bland annat att hitta rätt lampa till rätt plats samt att du även bör rikta ljuset på et sätt så att den skapar rätt stämning eller att den fungerar för rummets funktion. Det är som så att ett rum behöver oftast mer ljus än vad man tror. Lamporna ska ha rätt placering och det är även viktigt att ha en bra kombination av mjukt ljus och hårt ljus. Snygga lampor och bra belysning kan du hitta på lamp 24. När man talar om grundläggande ljussättning så handlar det helt enkelt om att duska välja rätt ljus samt även välja olika typer av ljus.

Ljussättning i hall

I hallen är det som första intrycket av hela hemmet skapas. Det är bra att redan där satsa på rätt ljussättning. Det eftersom att det sätter en prägel på resten av ditt hus. Om hallen är smal och trång så kan du med rätt ljus och rätt lampor ge rummet en annan karaktär. För att få det att kännas större så kan du ha riktad belysning mot väggarna. Spotlights i taket är ett smart sätt att göra det på.

Ljussättning i sovrummet

Vi tillbringar gärna en hel del tid i våra sovrum och då inte bara för att sova. Här är det ett måste satsa på olika lampor och ljus. Om du läser mycket i sängen så är det bra att ha en lampa som ger dig ett bra läsljus. Det är inte fel att ha en bra vägglampa vid sängen till exempel.

Om du har garderober i sovrummet, så belys dem genom att sätta upp riktade spotlights.

Ljussättning av vardagsrummet

In våra vardagsrum så gör vi ofta en mängd olika saker. Därmed är det bra att ha olika lampor och olika former av ljus i detta rum. Vardagsrummet är ju ett rum där man ser på tv, myser, umgås, läser, spelar spel, äter och så vidare. Det är smart att planera din ljussättning efter de olika sakerna du gör. Ha mellan 5–8 lampor eller ljuskällor och placera ut dem på lämpliga platser.

En taklampa är bra att ha för att kunna se då du ska städa eller om ni ska spela spel. Vid soffan kan det vara bra att ha en läslampa. Gärna en som har rätt spridning av ljuset. Det så att den inte stör andra som kanske ser på tv.

Vid din tv är det också bra att ha en form av stödbelysning. Det gör att du inte behöver anstränga dina ögon allt för mycket. Satsa gärna på en bländfri lampa bakom eller bredvid din tv.

Har du bokhyllor, så kan du belysa dem med spottar i taket, eller genom att sätta upp LED lister i dem.

LED lister och andra varianter av LED lampor är även bra att ha som en dekorationsbelysning på lite olika platser i vardagsrummet.  Det passar även bra att ha i andra rum i hemmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.